Pravdy a klamstvá o zelených potravinách
Prinášame Vám objektívne informácie o zelných potravinách, ktoré pripravil Ing. Peter Tóth z Klubu Energy v Košiciach.
K dispozícii na stiahnutie sú aj prednášky vo formáte mp3.
ZELENÝ JAČMEŇ – GREEN BARLEY
Ovplyvňuje meridiány:
- žalúdka
- sleziny
- tenkého a hrubého čreva
- pečene
- žlčníka
- srdca a osrdcovníka
- troch žiaričov
Čo obsahuje:
- hojnosť živín
- vitamíny / vysoký obsah betakaroténu, biotinu, kyseliny listovej, kyseliny pantotenovej, cholín/
- amino kyseliny
- aktívne enzýmy
- antioxidanty
- chlorofyl
- bioflavonoidy a iné fytonutrienty, ktoré sú potrebné pre optimálny bunkový metabolizmus a regeneráciu
- superoxid dismutáza (SOD) - likvidátor voľných radikálo
- cytochróm oxidáza - enzým urýchľujúci oxidáciu a redukciu
- peroxidáza - rozkladajúca peroxid vodíka na kyslík a vodu kvôli ľahkému vylúčeniu z tela
- oxidáza - nutná na spracovanie mastných kyselín
- transhydrogenáza - dôležitá pre srdcové tkanivo
Vitamíny,
ktoré zelený jačmeň obsahuje, aktivizujú enzýmy. Enzýmy sú pre naše
telo dôležité, pretože bez nich nastáva narušenie všetkých životných
funkcií- trávenia, dýchania, pohybu atď. Vedci identifikovali v ľudskom
tele vyše 3 000 enzýmov. Extrakt zo zeleného jačmeňa obsahuje viac ako
20 enzýmov. Podľa autorky publikácie „Zelené listy jačmeňa“ Dr. Mary
Poder je množstvo endogénnych enzýmov tela dané už pri narodení a
postupne sa vyčerpáva. Vydrží samozrejme dlhšie, ak svoje enzýmy
chránime.
Zelený jačmeň je bohatým zdrojom organických minerálov
- železa (nevyhnutného pre distribúciu kyslíka v tele, ktorý pôsobí
proti chudokrvnosti a zlepšuje krvný obraz), kremíka, draslíka,
vápnika, horčíka, fosforu, zinku, mangánu a medi. Obsahuje v porovnaní
s pšenicou 25x viac draslíka, 37x viac vápnika, viac ako dvojnásobok
horčíka, 5x viac železa, ale o polovicu menej fosforu - ktorého je
najviac vo väčšine požívatín.
n Ideálny pomer Na:K = 1:7
n Zemiaky 1:300, Banány 1:700
Podiel
hmotnosti zeleného jačmeňa zo 45 % tvoria bielkoviny (v bielej múke je
to iba 10 %). Majú nízku molekulovú hmotnosť a ľudské telo ich ľahko
využíva. Podporuje zdravý rast. „Zelené" bielkoviny liečia vredy a
chránia povrchové tkanivá a sliznice. Rastlinná miazga je bohatá na
prírodný zázrak - chlorofyl. Ten sa v liečiteľstve používa na
„osvieženie krvi" a v lekárstve je okrem protizápalových a
dezinfekčných účinkov cenený pre dezodoračné vlastnosti. Používa sa na
osvieženie dychu a na kloktanie.
ZELENÝ JAČMEŇ – GREEN BARLEY
- Obsahuje
antioxidant 2"-O-glykosylisovitexin (GIV). Jeho antioxidačná aktivita
proti oxidačnému poškodeniu lipidov pokožky spôsobenému UV žiarením je
približne 500 x vyššia ako aktivita vitamínu E. GIV tlmí aktivitu
aterosklerózy nameranú v krvnej plazme. Jeho aktivita niekoľkonásobne
prevýšila vitamín C.
- Látok
s antioxidačným účinkom silnejším ako vitamín E sa v prírode vyskytuje
veľmi-veľmi veľa – gingeroly zo zázvoru, kurkumín z kurkumy, pineol z
petržlenovej a kôprovej vňate, fenoly z koriandru, polyfenoly v
čučoriedkach, černiciach, brusniciach, jahodách alebo čiernych
ríbezliach sú v niektorých prípadoch až 200 -násobne účinnejšie
antioxidanty ako vitamín E
Energy - spĺňa podmienky označenia B!O:
- Hlavná
surovina - Hordeum vulgare L. – sa pestuje na vysokohorských poliach, v
čistých a odľahlých oblastiach juhovýchodnej Ázie, bez použitia umelých
hnojív, pesticíd alebo génovej manipulácie. 15 cm „tráva“ sa zbiera sa
do piatich dní po splne, tradičnými metódami, ktoré nie sú obvyklé už
nikde na svete. Vysušená jačmenná tráva rozomletá na prášok si
zachováva typickú prírodnú arómu, vlákninu a vysoký obsah biologicky
hodnotných látok.
- Na to, aby sa zachovala najvyššia kvalita, sa produkt balí
do čistého prírodného skla (ostatné materiály ako umelá hmota alebo
papier znižujú účinnosť produktu až o 40% už v priebehu 14 dní).
Názov | Hlavné účinky aminokyseliny | Obsah |
Kys.glutámová | účasť na procesoch v mozgu | 3,5 % |
Kys.asparágová | zvyšuje vytrvalosť a energiu | 3,8 % |
Alanín | súčasť spojivových tkanív, účasť na metabolizmu glukózy | 2,1 % |
Leucín ♥ | proti bolesti, urýchľuje hojenie | 3,6 % |
Lysín ♥ | proti oparom, vírusom, stimuluje tvorbu kolagénu | 1,2 % |
Arginín | podporuje rast svalov, zvyšuje obranyschopnosť, tvorbu spermií | 2,1 % |
Valín ♥ | fungovanie neurotransmiterov | 1,2 % |
Glycín | upokojujúci účinok, syntéza iných aminokyselín | 0,9 % |
Fenylalanín ♥ | proti únave a depresii, proti bolesti, podpora tvorby kolagénu | 2,1 % |
Threonín ♥ | posilňuje imunitný systém, tvorba kolagénu | 1,4 % |
Prolín | hlavná súčasť kolagénu | 0,9 % |
Serín | posilňuje pamäť a nervové funkcie, dôležitý pre tvorbu protilátok | 1,0 % |
Tyrozín | východzia látka pre tvorbu nervových prenášačov a hormónov štítnej žľazy | 0,3 % |
Isoleucín ♥ | chráni svaly pred odbúravaním | 1,1 % |
Methionín ♥ | odstraňuje ťažké kovy | 0,4 % |
Tryptofán ♥ | pokojný spánok, psychická kondícia – východzia látka pre tvorbu serotonínu | 0,1 % |
Histidín ♥ | nepostrádateľný vdetskom veku | 0,1 % |
Cysteín | odstraňuje ťažké kovy, ochraňuje pred jedmi, podpora rastu vlasov | 0,1 % |
Potravina – množstvo v % | Bielkoviny | Tuky | Cukry |
Výťažok zo zeleného jačmeňa | 28 | 0-3 | 50 |
Mlieko ( čerstvé - plnotučné ) | 2,9 | 3,3 | 4,5 |
Banán ( čerstvý ) | 1,3 | 0,4 | 21,4 |
Jablko ( čerstvé ) | 0,4 | 0,5 | 10,4 |
Pomaranč ( čerstvý ) | 0,8 | 3,3 | 9,3 |
Šalát ( čerstvý ) | 1 | 0,2 | 2,4 |
Špenát ( čerstvý ) | 3 | 0,4 | 3,9 |
Paradajky ( čerstvé ) | 1,3 | 0,3 | 6,9 |
Kapusta ( čerstvá ) | 1,6 | 0,2 | 2,4 |
Zmrzlina | 4 | 8,5 | 21,8 |
Arašídy | 26,3 | 48,2 | 17 |
Varená ryža | 2,1 | 0,3 | 29,6 |
názov diagnózy | celkom | zlepšené | nezlepšené | zhoršené |
Ischemická choroba srdcová | 7 | 3 (42,8%) | 4 (57,2%) | 0 |
Zvýšenie krvného tlaku | 8 | 1 (12,5%) | 7 (87,5%) | 0 |
Búšenie srdce | 1 | 0 | 1 (100,0%) | 0 |
Anémia | 1 | 1 (100,0%) | 0 | 0 |
Porucha metabolizmu tukov | 17 | 9 (53,0%) | 6 (35,3%) | 2 (11,7%) |
Nadváha, obezita | 20 | 12 (60,0%) | 7 (35,0%) | 1 (5,0%) |
Stav po cievnej mozgovej príhode | 1 | 0 | 1 (100,0%) | 0 |
Funkčná porucha tráviaceho traktu | 14 | 14 (100,0%) | 0 | 0 |
Vredová choroba tráviaceho traktu | 9 | 8 (88,9%) | 1 (11,1%) | 0 |
Zápcha | 11 | 11 (100,0%) | 0 | 0 |
Stukovnatenie čriev a slinivky | 3 | 0 | 3 (100,0%) | 0 |
Opakované biliárne koliky | 4 | 2 (50,0%) | 2 (50,0%) | 0 |
Cukrovka | 4 | 3 (75,0%) | 1 (25,0%) | 0 |
Stav po zápale čriev | 2 | 0 | 2 (100,0%) | 0 |
Hemeroidy | 11 | 6 (54,5%) | 5 (45,5%) | 0 |
Kŕčové žily | 16 | 5 (31,3%) | 11 (68,7%) | 0 |
Opakované infekcie dýchacích ciest | 22 | 18 (81,8%) | 4 (18,2%) | 0 |
Autoimunný zápal pľúc | 1 | 0 | 1 (100,0%) | 0 |
Opakované infekcie močových ciest | 17 | 14 (82,4%) | 3 (17,6%) | 0 |
názov diagnózy | celkom | zlepšené | nezlepšené | zhoršené |
Ladvinové kamene | 1 | 0 | 1 (100,0%) | 0 |
Cysty ladvín | 1 | 0 | 1 (100,0%) | 0 |
Bolestivý syndróm chrbtice | 27 | 24 (88,9%) | 3 (11,1%) | 0 |
Autoimunny zápal svalov | 1 | 0 | 1 (100,0%) | 0 |
Zápaly šliach | 7 | 4 (57,1%) | 3 (42,9%) | 0 |
Tenisový lakeť | 3 | 2 (66,7%) | 1 (33,3%) | 0 |
Bolesti kĺbov | 15 | 9 (60,0%) | 6 (40,0%) | 0 |
Osteoporóza | 2 | 0 | 2 (100,0%) | 0 |
Syndróm zápästných tunelov | 2 | 1 (50,0%) | 1 (50,0%) | 0 |
Opary | 7 | 7 (100,0%) | 0 | 0 |
Lymeská borrelióza | 8 | 5 (62,5%) | 2 (25,0%) | 1 (12,5%) |
Celková porucha imunity | 1 | 1 (100,0%) | 0 | 0 |
Zvýšená hladina ASLO | 1 | 1 (100,0%) | 0 | 0 |
Kožná a slizničná alergia | 16 | 12 (75,0%) | 4 (25,0%) | 0 |
Lupienka | 1 | 0 | 1 (100,0%) | 0 |
Akné | 2 | 2 (100,0%) | 0 | 0 |
Zvýšené padanie vlasov | 1 | 0 | 1 (100,0%) | 0 |
Medziprstná a nechtová pleseň | 2 | 0 | 2 (100,0%) | 0 |
Chronická kožná infekcia | 2 | 2 (100,0%) | 0 | 0 |
Chronická únava | 26 | 25 (96,2%) | 1 (3,8%) | 0 |
Depresia | 19 | 15 (78,9%) | 4 (21,1%) | 0 |
Porucha funkcie štítnej žľazy | 8 | 1 (12,5%) | 7 (87,5%) | 0 |
Chronicky zvýšená telesná teplota | 6 | 5 (83,3%) | 1 (16,7%) | 0 |
Nízka hladina cholesterolu | 1 | 1 (100,0%) | 0 | 0 |
Zvýšená hladina kyseliny močovej | 3 | 3 (100,0%) | 0 | 0 |
Bolesti hlavy | 18 | 16 (88,9%) | 2 (11,1%) | 0 |
Bolesti V. mozgového nervu | 1 | 0 | 1 (100,0%) | 0 |
Ľahká obrna periférnych nervov | 1 | 1 (100,0%) | 0 | 0 |
Epilepsia | 1 | 1 (100,0%) | 0 | 0 |
Nezhubné zväčšenie prostaty | 3 | 3 (100,0%) | 0 | 0 |
Klimakterický syndróm | 3 | 3 (100,0%) | 0 | 0 |
Chronické gynekologické zápaly | 2 | 2 (100,0%) | 0 | 0 |
Zelený zákal | 1 | 0 | 1 (100,0%) | 0 |
Pozápalová porucha sluchu | 1 | 0 | 1 (100,0%) | 0 |
Zelený jačmeň - Green Barley
Je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy. Zlepšuje kvalitu materského mlieka
vylepšuje krvný obraz, podporuje tvorbu hemoglobinu a zlepšuje zásobenie tkanív kyslíkom,
pri zvýšenej sedimentácii, leukocytóze, alergii, reumatizme, borelióze, chudokrvnosti
Preukázateľne znižuje hladinu LDL cholesterolu (a naopak zvyšuje hladinu HDL cholesterolu) v krvi.
Vďaka vysokému obsahu chlorofylu čistí krv
Pri vysokom krvnom tlaku, arterioskleróze, kardiovaskulárnych ochoreniach – viď článok MUDr. Šípoša vo Vitae
Látky
prítomné v mladom jačmeni zamedzujú tvorbe krvných zrazenín zhlukovaním
krvných doštičiek, a podporujú tak lepšiu viskozitu krvi a jej
prúdenie. Preventívne pôsobia proti trombóze a rozvoju
kardiovaskulárnych chorôb.
O účinku esencie zo sušených jačmenných listov na kardiovaskulárny systém existuje v najväčšej lekárskej knižnici sveta
(www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?db=PubMed)
iba
jediný záznam: nachádza sa v priemerne významnom japonskom časopise z
roku 2002 a obsahuje informáciu, že esencia z jačmenných listov má
antioxidačný účinok a znižuje hladinu tukov v krvi králikov. (citácia:
Jpn J Pharmacol., jún 2002, ročník 89, zv. 2, str. 142 – 148.) Neutralizuje kyslé pH
Vysoký
obsah vlákniny (30%) v mladom jačmeni pôsobí priaznivo na správnu
peristaltiku čriev a je jedným z efektívne a bezpečne pôsobiacich
prostriedkov proti zápche a hnačke. Priaznivo pôsobí proti nadúvaní a
celkovo znižuje telesné pachy vďaka vysokému obsahu chlorofylu.
Protizápalové pôsobenie sa dá využiť pri liečbe chronických zápalových
črevných ochorení.
Podpora vyprázdňovania a zlepšenia metabolizmu môže pomôcť v boji s nadváhou.
Jačmeň a rakovina
- Bolo
dokázané, že mladý jačmeň inhibuje rast rakovinových buniek, čo je
pravdepodobne vplyv spolupôsobenia normalizácie pH vnútorného
prostredia, silných antioxidačných účinkov, prítomností aktívnych
enzýmov a chlorofylu. Účinky boli popísané predovšetkým u rakoviny
prostaty. Vzhľadom k celkovému očistnému pôsobeniu na tráviaci trakt,
dá sa očakávať preventívne protinádorové pôsobenie u rakoviny čriev a
konečníka.
- Laboratórne
testy ukazujú, že mladý jačmeň je účinný aj pri likvidácii leukemických
buniek a výrazne potláča rozvoj mozgových nádorových buniek.
Veľmi účinný pri všetkých kožných problémoch:
- Pomáha
regenerovať kožu a sliznicu, podporuje hojenie, rast nových kožných
buniek, a pôsobí protizápalovo. Je možné použiť ho zvnútra aj zvonka na
spomalenie starnutia kože a ako doplnok pri liečbe vredov, zápalových
kožných ochorení, ekzémov a alergických kožných vyrážok. Známe sú jeho
rádioprotektívne účinky vďaka vysokému obsahu chlorofylu a
beta-karoténu. Chráni povrch tela pred škodlivými účinkami nadmerného
opaľovania a pred inými typmi negatívneho žiarenia. Uplatňuje sa ako
doplnok pri rádioterapii.
- Dlhodobé užívanie viditeľne zlepšuje akné a zamedzuje tvorbe oparov a áft.
- U
pacientov s cukrovkou alebo významne poškodenou až celkom zničenou
endokrinnou funkciou pankreasu sa dá pri užívaní mladého jačmeňa
očakávať predovšetkým dlhodobá stabilizácia hladiny krvného cukru
(glykémia), a teda prevencia hyperglykemických alebo hypoglykemických
stavov.
- Stimuluje činnosť štítnej žľazy, priaznivo pôsobí na hormonálny systém
U
pacientov s cukrovkou alebo významne poškodenou až celkom zničenou
endokrinnou funkciou pankreasu sa dá pri užívaní mladého jačmeňa
očakávať predovšetkým dlhodobá stabilizácia hladiny krvného cukru
(glykémia), a teda prevencia hyperglykemických alebo hypoglykemických
stavov. Stimuluje činnosť štítnej žľazy, priaznivo pôsobí na hormonálny systém
Zápalové ochorenia:
- Vďaka
svojmu protizápalovému pôsobeniu sa mladý jačmeň dá využiť ako doplnok
pri liečbe gynekologických a urologických ťažkostí (močové cesty,
prostatizmus), infekcie dýchacích ciest a zápalových ochorení kĺbov
(reuma, artritída).
- Pri
horúčke a na začiatku infekčného ochorenia sa dá pomocou mladého
jačmeňa podporiť aktivita enzýmov, posilniť obranyschopnosť organizmu,
a tak skrátiť priebeh choroby.
- Preukázalo
sa, že dlhodobé užívanie mladého jačmeňa (minimálne po dobu troch
mesiacov) hrá významnú úlohu pri znižovaní zápalových procesov v
organizme. Laboratórne merania ukázali, že v priebehu užívania klesajú
u chronických zápalových stavov zápalové markery v krvi (CRP – c
reaktívny proteín – hlavný ukazovateľ zápalových procesov v tele).
SUBJEKTÍVNE HODNOTENIA 30 RESPONDENTOV:
Počet Mesiacov užívania | Úplne bez zmeny | Iba mierna úľava |
Výraznejšia úľava | Výrazná úľava |
1 | 18/30 | 60,0% | 9/30 | 30,0% | 3/30 | 10,0% | 0/30 | 0,0% |
2 | 6/30 | 20,0% | 9/30 | 30,0% | 13/30 | 43,3% | 2/30 | 6,7% |
3 | 0/28 | 0,0% | 4/28 | 14,3% | 15/28 | 53,6% | 9/28 | 32,1% |
ZELENÝ JAČMEŇ – GREEN BARLEY - šport
- Zvýšenie kondície a výdrže u aktívnych športovcov, ktorí sú sústavne vystavení vysokej fyzickej a psychickej záťaži.
- Zaisťuje
ideálny pitný režim a zásobenie tela všetkými dôležitými minerálmi,
vitamínmi a stavebnými kameňmi na tvorbu svalovej hmoty
- Zlepšuje
svalovú činnosť (podpora prekrvovania) a pomáha odbúravať splodiny
metabolizmu (napr. kyselina mliečna), vďaka čomu sa predchádza vzniku
svalových kŕčov, opuchov a poranení
- Neobsahuje žiadne konzervačné látky, ktoré zbytočne zaťažujú organizmus.
- Urýchľuje regeneráciu tkaniva po náročných výkonoch a celkovo zlepšuje odolnosť, výdrž a vitalitu.
- Preventívne chráni svalové bunky pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré vznikajú pri náročnom aeróbnom tréningu.
Prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti, Doc.MUDr.Ľubomír Jurgoš, PhD.:
Ako dlho už vykonávate kolonoskopické vyšetrenia hrubého čreva?
Viac ako 15 rokov.
Koľko takýchto vyšetrení ste za toto obdobie urobili?
Vyše 300.
Koľko hrubých čriev plných " nánosov a špiny " ste za ten čas videli?
Žiadne.
Nemôže to byť spôsobené tým, že sa pacient pred kolonoskopiou dva až tri dni čistí preháňadlami?
Ak
by boli v človeku mnohoročné nánosy a špina, tak tie tri dni ľahkých
laxatív by s tým nič neurobili. V príprave na vyšetrenie ide len o to,
aby sa pacient zbavil zvyškov stolice z posledných dní. A potom ostane
črevo čisté.
Lactobacillus acidophilus
Probiotický komplex obsahuje pol miliardy baktérií
Lactobacillus acidophilus a Enterococcus faecium
vpomere 50:50 Enterococcus faecium
Účinky a účel použitia:
- prispieva k prevencii proti cestovným hnačkám - napomáha rýchlemu obnoveniu mikrobiálnej rovnováhy
- obnovuje črevnú mikroflóru po liečbe antibiotikami (vhodný i pre deti)
- má celkový priaznivý účinok na funkciu čriev
- uľavuje pri nafukovaní a pocitu plnosti
- má
schopnosť priľnúť na črevnú stenu a zabudovať sa do kolónií užitočných
črevných baktérií, čím bráni úniku týchto baktérií z čreva a napomáha
tak obnoveniu rovnováhy v črevnej mikroflóre.
- Dvojitú ochranu baktérií zaisťuje použitie želatínovej kapsule, ktorá plní rovnakú funkciu ako inulín.
- Inulínfunguje v hrubom čreve ako zdroj živín a nosič pre niektoré
mikroorganizmy. Zaisťuje optimálne životné podmienky pre priateľské
baktérie Lactobacillus acidophilus a Enterococcum feacium. Podporuje
ich rast a delenie, čím nepriamo bráni nežiadúcemu rozmnoženiu
ostatných (nepriateľských) baktérií.
- Okrem iného tak pomáha predchádzať
infekčným hnačkám a zvyšuje odolnosť nášho tele voči banálnym a nebezpečným infekciám.
- Chráni naše črevo pred zápalovým, a dokonca aj nádorovým ochorením.
CHLORELA PYRENEDOISA
- zlepšuje
funkciu čriev, stimuluje rast prospešných aeróbnych baktérií, absorbuje
jedy obsiahnuté v črevách a podporuje normálnu peristaltiku. Tento
normálny pohyb čreva je prevencia proti zápche a hrá úlohu aj pri
zabránení opätovnej absorpcii toxínov zo stolice do krvného obehu.
Vylučuje ťažké kovy z organizmu.
- Priaznivo stimuluje imunitný systém, znižuje cholesterol v krvi a v pečeni, zlepšuje funkciu čriev a črevné vylučovanie.
Chlorella obsahuje:
- Biologicky
viazané, pre ľudský organizmus dôležité minerály ako draslík, horčík,
vápnik, zinok, železo, mangán, molybdén a meď. Spomenuté stopové prvky
sú v bunkách riasy chelátovo viazané na aminokyseliny, a ľudský
organizmus ich teda dokáže dobre vstrebať a využiť.
- Osem esenciálnych aminokyselín, mastné kyseliny, chlorofyl, niacín, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, biotín a cholín.
- Nukleové kyseliny (1 gram chlorelly obsahuje 29.5 mg RNA a 2.8 mg DNA).
- Aminokyselinu
tryptofán obsahuje každá potravina, ktorá obsahuje bielkoviny
(obilniny, strukoviny, orechy, olejnaté semená, zelenina, mlieko,
mäso...) a najviac tryptofánu obsahujú ľanové, tekvicové, sezamové a
slnečnicové semeno, vlašské orechy, strukoviny a tofu.
- Celodenná odporúčaná dávka chlorelly (3 g) obsahuje iba! 35 mg tryptofánu.
- Rovnaké
množstvo aminokyseliny tryptofán vám poskytne napríklad 9 g (= 1
polievková lyžica) nepraženého tekvicového semena, na ktorom si ešte aj
pochutíte, zbaví vás stresu, zabaví vás pri televízore a nebudete mať z
neho pocit, že konzumujete stravu kozmonautov
Kým
na jednej strane nemôžete zjesť naraz 100 g chlorelly a stojí vás
zhruba 600.- Sk, na strane druhej 100 g špenátu, mrkvy, sóje, brokolice
alebo vlašských orechov zjete naraz úplne v pohode a všetko dohromady
to stojí iba zlomok sumy, ktorú zaplatíte za 100 g chlorelly.
NIEČO PRE ŽENY:
- Z celkového počtu 30 respondentov uviedlo 20 nadváhu
Chlorella ovplyvňuje meriadiány:
Chlorella
sa pestuje v Tchajwane. Do vonkajších nádrží sa z laboratória prenesú
iba najvitálnejšie vzorky, kde sa množia osem dní do dňa zberu. Nádrže
sa prečistia a opäť „osadia" novou, geneticky najzdravšou kultúrou.
Existujú rôzne metódy na oddelenie buniek od kultivačných nečistôt.
Najčastejšie metódy používajú na preplachovanie chemikálií, ktoré sa
ťažko odbúravajú. Náš výrobca používa bezkonkurenčný komplex
mikroskopických filtrov a odstrediviek, ktoré bunky chlorelly oddelia a
prečistia bez použitia chemikálií.
Chlorella obsahuje:
- Sporopolleín
- bunkové steny na seba nevratne viažu toxické látky, ktoré potom z
organizmu odchádzajú prirodzenou cestou (stolicou).
- Chlorofyl - zelené farbivo
- zlepšuje krvný obraz, urýchľuje hojenie rán a bráni zápalom. Takisto
zlepšuje okysličenie organizmu, čím bráni vzniku infekčného prostredia.
- uchováva slnečnú energiu, ktorá nám odovzdáva múdrosť a
lásku.obsahuje aminokyselinu tryptofan, z ktorej sa tvorí serotonín,
hormón radosti a šťastia.
Večer telo premieňa serotonín na melatonín a my lepšie usíname.
- Chlorella je najbohatším zdrojom chlorofylu na našej planéte.
- je prírodným antibiotikom. Podobne antibioticky pôsobia v cesnaku látky allicín a ajoen.
Pôsobia iba proti patogénnym organizmom bez poškodenia tráviacej
mikroflóry. Preto je možné veľkými dávkami docieliť u infekčných
ochorení i antibiotický efekt.
- CGF- rastový faktor
- najsilnejšia zložka chlorelly
- má výrazný omladzujúci a posilňujúci efekt. Pôsobí veľmi
„probioticky", tzn. zvyšuje rýchlosť rastu i kvalitu života črevnej,
vaginálnej mikroflóry.
- 4x urýchľuje rast napr.
acidofilnej kultúry!
- rastový
faktor, ktorý podporuje delenie a rast buniek, môže byť veľmi
nebezpečnou látkou: podporuje totižto aj rast a delenie rakovinových
buniek. Urýchlenie rastu v detstve má za následok rýchlejšie starnutie
a vyššie riziko vzniku osteoporózy a rakoviny
Účinky Chlorelly pyrenoidosy:
- Omladzuje organizmus, vitalizuje bunky
- Pôsobí zásadotvorne
- Pomáha diabetikom
- Pôsobí proti stresu
- Čistí a zásobuje naše telo
- Zvyšuje imunitu a sexuálnu výkonnosť
- Podporuje trávenie
- Zmierňuje zápaly, vredy, a alergie
- Chráni srdce a cievy, znižuje cholesterol
Spirulina:
- Znižuje nadváhu
- Rýchle sa vstrebáva apritom zvyšuje hladinu cukru v krvi čím pomáha obmedziť vysielanie signálov hladu z mozgu
- Fenylalanin zase podporuje prenos nervových impulzov a tým zmierňuje chuť na sladké
- je bohatá na živiny (1g obsahuje toľko ako 1kg zeleniny)
- je
bohatá na kyselinu V-linolenovou, ktorá napomáha v tvorbe hormónu
prostaglandin. Vďaka tomu priaznivo ovplyvňuje krvný tlak, regeneráciu
buniek a tkanív, podporuje liečbu zápalových procesov, pomáha zlepšiť
stav pri ochorení srdca a sleziny a u diabetikov znížiť potrebu
inzulínu.
- obsahuje až 70 % plnohodnotných bielkovín, a preto je
vhodná pre vegetariánov, vegánov, makrobiotikov, ale i športovcov a
osoby v rekonvalescencii
- železo v chelátovej forme podporuje liečbu chudokrvnosti a stimuluje tvorbu červených i bielych krviniek
- pomáha detoxikovať krv, pečeň a obličky
- Fytocyaninu (modré farbivo) prispieva k prevencii rakoviny a zmierňuje vedľajšie účinky chemoterapie a rádioterapie
- vysoký obsah kremíku a vápniku napomáha pri liečbě a prevencii osteoporózy,
- vysoký obsah antioxidantov pomáha telo chrániť pred pôsobením voľných radikálov
- priaznivo ovplyvňuje kvalitu vlasov a pleti
- obsiahnuté enzýmy a chlorofyl pomáhajú v hojení rán a jaziev (žalúdočných vredov), zlepšujú trávenie a látkovú výmenu
- pozitívne ovlivňuje imunitu, působí protivirově a protizánětlivě,
- pomáhá zvýšit psychické schopnosti a zmírnit mírní deprese,
- zlepšuje ochranu pred pôsobením radiácie,
- pomáhá znížiť hladinu cholesterolu,
- podporuje sexuální túžbu u mužov i žen
- u dojčiacich matiek podporuje laktáciu